Soorten vouwwijzen.

De termen flyer en folder worden vaak door elkaar gebruikt. Promotiedrukwerk met één of meer vouwen is een folder, als het ongevouwen is, wordt het een flyer genoemd. Een folder kan met meer of minder vouwslagen vier, zes, acht of meer bedrukte zijden (pagina’s) hebben. Naast de bedrukking zijn de vorm en vouwwijze belangrijk voor de uitstraling, de functionaliteit en de manier waarop de boodschap overkomt. Als u bij ons folders laat drukken, kunt u kiezen uit verschillende vouwwijzen. Wat is het verschil tussen deze vouwwijzen?

Enkele vouw.

enkel vouwDe enkele vouw (of 1-slag vouw) komt het meeste voor. Hierbij wordt de folder 1 keer gevouwen, waardoor op 4 zijden plaats is voor tekst en afbeeldingen. Tot en met 170 grs. papier kunnen wij folders vouwen. Zwaardere papiersoorten worden gerild.

Wikkelvouw.

Een andere veelgebruikte vouw is de wikkelvouw (2-slag vouw). Het ontwerp wordt in drie verticale stroken verdeeld waardoor 6 zijden ontstaan, 3 aan de ene en 3 aan de andere kant. wikkel vouw

Eén buitenste strook wordt naar binnen gevouwen, de buitenste strook er tegenover wordt daar overheen gevouwen. Het resultaat is een wikkelfolder met 6 pagina’s. Het gedeelte dat naar binnen wordt gevouwen is 3 mm smaller dan de andere twee delen, zodat de folder netjes sluit. Het eindformaat ontstaat door 2 slagen te vouwen. Bij wikkelvouw kunt u ook kiezen uit een 3- of 4-slag vouwwijze.

Zig-zag vouw.

zig-zag vouw

Bij een zigzagvouw worden de stroken zo gevouwen dat er een harmonica-effect ontstaat en de zijden in tegengestelde richting worden gevouwen. De pagina’s van de folder zijn bij deze vouwwijze allemaal even breed. U kunt kiezen uit 2, 3, of 4 vouwslagen.

 

Kruisslagvouw. 

kruisslag vouwEen kruisslagvouw is een vouw in de vorm van een kruis. De eerste vouw is verticaal, de tweede horizontaal. Het resultaat is een folder met afmetingen die een kwart zijn van het papierformaat. Zo kunt u bij het drukken van posters kiezen voor het kruisslagvouwen van A2 naar A4 of van A3 naar A5. Handig als u bijvoorbeeld een plattegrond of evenementenkalender wilt laten drukken. 

 

Luikvouw.

Bij een luikvouw wordt het ontwerp in 3 stroken verdeeld. De twee buitenste stroken zijn samen niet breder dan de middelste strook. luik vouwHet verschil met de wikkelvouw is dat de gevouwen delen elkaar in het midden niet overlappen. Een folder die zo wordt gevouwen heeft 6 pagina’s waarvan de middenpagina’s op de voor- en achterkant twee keer zo breed zijn als de buitenste pagina’s.

Download de InDesign-sjablonen op onze webshop. In deze bestanden staan de vouwlijnen en paginastanden aangegeven, zodat u direct aan de slag kunt en er niets mis kan gaan. Gebruikt u andere software voor de opmaak, houdt u dan aan de instructies die bij de diverse producten vermeld staan.

Afwerking.

Zoekt u een mooie vouwafwerking voor uw folders? Of voor bijzondere producten zoals stad- en landkaarten, en stembiljetten? We helpen u graag om dit te realiseren. Wilt u alles weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op en of bel naar 0183 - 58 33 33 voor een afspraak. We vertellen u graag persoonlijk welke oplossingen we voor u in huis hebben.

 

Transformatie inpakafdeling | Timelapse
Recent kreeg onze inpakafdeling een upgrade. Zo plaatsten we een nieuwe lopende band en zuignappensysteem, waardoor zwaar tilwerk verleden tijd is.
Bekijk video
Het belang van veelzijdig drukwerk voor de KNRM
Al twee eeuwen lang draagt de KNRM bij aan het waarborgen van veiligheid op het water. Dit wordt voornamelijk mogelijk gemaakt door vrijwilligers die de reddingsboten bemannen en a
lees verder
Happy Times Magazine: het eerste boomvrije magazine van Nederland
Wat ooit begon als een nieuwsbrief vanuit een passie voor duurzaamheid, is inmiddels uitgegroeid tot een online platform, eigen radioshow én sinds kort een magazine om positief kl
lees verder