De Watersnoodramp haarscherp op papier

Peter Egge, oprichter van uitgeverij Watermerk werkt met het motto ‘Als je het doet, doe je het goed.’ In ruim 20 jaar gaf hij tientallen boeken uit. Bijna allemaal gedrukt bij De Groot – grootsgedrukt.nl. Waarom? “Omdat De Groot één van de meest kwalitatief hoogstaande drukkerijen is van Nederland.” Zijn nieuwste boek over de Watersnoodramp is gedrukt op de nieuwe Rapida 106 X 8+L. “Het resultaat is echt haarscherp”, aldus Egge.

Op 1 februari 2023 - 70 jaar na de Watersnoodramp – verscheen het boek ‘Watersnoodramp en Deltawerken vanuit de wolken’. Het boek staat vol met unieke luchtfoto’s van de ramp, gemaakt door Bart Hofmeester. Egge: “Met dit boek laten we de verandering in het landschap in 70 jaar tijd zien.” Hiervoor maakte fotograaf Roel Dijkstra recent nog luchtfoto’s van dezelfde locaties. “Soms is de kerk het enige wat overeenkomt, de huizen eromheen zijn inmiddels vervangen door nieuwbouw”, vertelt Egge.

Kwaliteit bij de Groot

Egge runt al vanaf 1976 zijn eigen PR-bureau. Voor zijn klanten maakte hij slechts af en toe boeken. Toch vond hij dat eigenlijk het leukste om te doen. “PR-werk is erg leuk, maar ik vind het maken van boeken leuker omdat het iets blijvends is. Je laat iets tastbaars achter.”

In 2006 besloot hij zijn eigen boekenuitgeverij op te richten en koos voor de naam ‘Watermerk’. Hij legt de keuze van de naam uit: “Nederland is water, dus maken we boeken met dit thema. Daarbij staat een watermerk voor degelijkheid en kwaliteit.” En precies dát is zo belangrijk voor Egge: kwaliteit. Rond het jaar 2000 liet hij voor het eerst een boek drukken bij De Groot om hierna nooit meer weg te gaan. In de afgelopen 23 jaar liet hij bijna al zijn uitgegeven boeken drukken en dat gebeurt maar met één reden: “Bij De Groot krijg je uitsluitend kwalitatief drukwerk.”

Watersnoodramp en deltawerken vanuit de wolken

Naast het drukwerk van uitstekende kwaliteit is Egge ook te spreken over de service: “Afspraken worden nagekomen en dat maakt het samenwerken erg plezierig. Ik werk ook écht samen met hen. De communicatie verloopt via korte lijnen en ik krijg uitstekend advies; van papierkeuze, drukwerkveredeling, het formaat en de afwerking van het product maar ook over oplage, prijs en dergelijken.

Inmiddels zijn we alweer in gesprek met mensen van De Groot over een volgend boek. Dit boek zal gaan over de vergane monumenten van Gorinchem. We krijgen van De Groot tips over kras- en vlekvrij covermateriaal omdat we willen voorkomen dat er vette vingers op de omslag achterblijven. We krijgen deskundig advies van een ervaren drukker. Dát is waar onze relatie met De Groot voor staat.”

Boekpromotie

Vanuit zijn PR-bureau is Egge ook bezig met de promotie van zijn eigen, nieuwe boeken. Via De Groot heeft hij hiervoor direct contact met het zusterbedrijf Kontakt Mediapartners. Deze uitgeverij met onder andere dertien huis-aan-huisbladen maakt het extra makkelijk om zijn boek(presentaties) in de regio aan te kondigen.

De boekpresentaties vindt Egge belangrijk, ze moeten waardevol zijn voor zijn bezoekers en voor hemzelf. Voor het boek over de Watersnoodramp namen Han Polman, Commissaris van de Koning in Zeeland, Deltacommissaris Peter Glas en Minister Mark Harbers het eerste exemplaar in ontvangst tijdens de Nationale herdenking in het Watersnoodmuseum in  Ouwerkerk. Egge: “Meestal krijgen we tijdens een presentatie ook bezoek van mensen van De Groot. Anton, directeur van De Groot, zien we geregeld”, vertelt Egge trots.

Transformatie inpakafdeling | Timelapse
Recent kreeg onze inpakafdeling een upgrade. Zo plaatsten we een nieuwe lopende band en zuignappensysteem, waardoor zwaar tilwerk verleden tijd is.
Bekijk video
Het belang van veelzijdig drukwerk voor de KNRM
Al twee eeuwen lang draagt de KNRM bij aan het waarborgen van veiligheid op het water. Dit wordt voornamelijk mogelijk gemaakt door vrijwilligers die de reddingsboten bemannen en a
lees verder
Happy Times Magazine: het eerste boomvrije magazine van Nederland
Wat ooit begon als een nieuwsbrief vanuit een passie voor duurzaamheid, is inmiddels uitgegroeid tot een online platform, eigen radioshow én sinds kort een magazine om positief kl
lees verder