Bestandsformaten.

Om drukwerk te realiseren is het belangrijk dat het eindbestand in het juiste bestandsformaat wordt aangeleverd. Maar wat zijn bestandsformaten en welke bestandsformaten zijn er allemaal? Een bestandsformaat, of bestandsindeling, is de manier waarop informatie in een reeks van enen en nullen met codes is vastgelegd in een digitaal bestand en ook teruggelezen kan worden. De bestandsextensie, de punt gevolgd door drie of vier letters, laat zien welk bestandsformaat gebruikt is. 

JPEG (of JPG).

bestandsformaat jpg.JPEG (Joint Photographic Experts Group) wordt veel gebruikt voor het opslaan van afbeeldingen. Het grote voordeel van .JPEG is dat de grootte van het bestand aangepast wordt, omdat er gebruikt gemaakt wordt van compressie. Hierdoor is het mogelijk gedetailleerde afbeeldingen om te zetten naar relatief kleine bestanden. Afhankelijk van de mate van compressie treedt enig kwaliteitsverlies. Veel compressie betekent een kleiner bestand, maar ook een slechter beeld. Weinig compressie een groter bestand, maar ook beter beeld. De compressie kan nooit helemaal uitgezet worden. Wat er gebeurt als het bestand 600 keer opnieuw wordt opgeslagen. Zorg er dus voor dat u een bestand pas opslaat in .JPEG als er niets meer aan bewerkt hoeft te worden. Wilt u een fotobestand zonder gegevensverlies? Kijk dan bij .TIFF hieronder.

TIFF.

.TIFF (Tagged Image File Format) is een bestandsformaat dat vooral gebruikt wordt voor het opslaan van pixelbestanden. Het is een universeel bruikbare Adobe standaard. TIFF is een bitmap georiënteerd grafisch formaat voor lijn-, grijs- en kleurwaarden. TIFF geeft geen kwaliteitsverlies en ondersteunt de grootste kleurruimte. Daarmee is dit het bestandsformaat met de hoogste kwaliteit en bestandsgrootte. De verschillen met .JPG zijn wel veel kleiner dan vaak wordt gedacht.

PNG.

Eigenlijk is een .PNG (Portable Network Graphics) bestand hetzelfde als een .JPG, alleen is een .PNG geschikt voor gebruik op een beeldscherm en niet voor drukwerk omdat een .PNG alleen het RGB-kleurenspectrum ondersteunt en niet CMYK wat voor drukwerk nodig is. Bestanden worden slim gecomprimeerd zonder kwaliteitsverlies, zodat een groter bestandsformaat overblijft. Bij 24-bits is de kwaliteit online beter dan .JPG en de bestandsgrootte dus ook groter. Het grote voordeel met een .PNG bestand is dat u een transparantie in de achtergrond kunt opslaan. Voor het gebruik van uw logo op een andere achtergrond, heeft u een .PNG nodig. 

GIF. 

Een .GIF-bestand (Graphics Interchange Format) wordt vooral gebruikt voor ’graphics’; afbeeldingen die grafisch van aard zijn zoals icoontjes. Een .GIF bevat maximaal 256 kleuren en is daarom alleen geschikt voor eenvoudige tekeningen en kleine animaties. De bestanden zijn klein. 

EPS.

Een Encapsulated Postscript oftewel .EPS-bestand wordt voornamelijk gebruikt voor logo’s, iconen en illustraties. Het zijn grafische afbeeldingen die opgebouwd zijn uit lijnen en vormen, die gevuld worden met kleuren, patronen en effecten. bestandsformaat epsOmdat het een vector bestand is, kunt u het vergroten en verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Een .EPS-bestand is alleen te openen met grafische programma’s.

AI.

De afkorting .AI staat voor Adobe Illustrator. Het is het bestandsformaat waarin een vector bestand opgeslagen wordt in het programma Adobe Illustrator. Een vector is een begrip uit de wiskunde en is eigenlijk een afbeelding dat volledig is opgebouwd uit lijnen (de vectoren zijn een soort formules). Een eigenschap van vector is dat het oneindig verkleind of vergroot kan worden zonder aan kwaliteit te verliezen. Ideaal voor logo’s en lijntekeningen.

PDF.

Portable Document File. Bestandsformaar pdfEen universeel bestandsformaat waarin lettertypen, afbeeldingen en opmaak behouden blijft ongeacht het programma of platform waarin het document is gemaakt. Een C_PDF staat voor Certified Portable Document File. Een Certified PDF is direct gereed voor drukwerk. Het is een PDF die gecontroleerd is op fouten en waarschuwingen en tevens voorzien van het juiste drukwerkprofiel. Een (C_)PDF kan gemaakt worden in een lage- en hoge resolutie. Alleen een hoge resolutie (C_)PDF is bruikbaar voor offset drukwerk.

 

Wenst u meer informatie? Of bent u nieuwsgierig hoe wij u kunnen ondersteunen bij het opmaken van uw document? Neem contact op of bel naar 0183 - 58 33 33.

 

Transformatie inpakafdeling | Timelapse
Recent kreeg onze inpakafdeling een upgrade. Zo plaatsten we een nieuwe lopende band en zuignappensysteem, waardoor zwaar tilwerk verleden tijd is.
Bekijk video
Het belang van veelzijdig drukwerk voor de KNRM
Al twee eeuwen lang draagt de KNRM bij aan het waarborgen van veiligheid op het water. Dit wordt voornamelijk mogelijk gemaakt door vrijwilligers die de reddingsboten bemannen en a
lees verder
Happy Times Magazine: het eerste boomvrije magazine van Nederland
Wat ooit begon als een nieuwsbrief vanuit een passie voor duurzaamheid, is inmiddels uitgegroeid tot een online platform, eigen radioshow én sinds kort een magazine om positief kl
lees verder